Товариші-панове. Збудуймо в наших серцях Храм Господній і Національний (виступ автора на Проводі РУХу 1991 року та на форумі інтеліґенції Старосамбірщини) сторінка 5

Це людина-автомат, запрограмована чужими ідеями і не керується вічними істинами, якими є воля, справедливість, релігія і мораль. Більшовизм методично і послідовно виривав з наших сердець і розуму ці істини. Сучасник Маркса німецький атеїст і філософ Фрідріх Ніцше писав: "Соціалізм - це мораль стада, доведена до кінця". Ось що нам дало вчення Маркса-Леніна. Ідеологія більшовизму позбавила віри і переконання людини у вічному житті, а разом із тим відповідальності за вчинене зло і винагороди за добро. Прийнявши смерть на землі, як кінець всього суттєвого, людина позбавила себе совісті і моралі, а разом із тим і вічного раціонального розвитку. Такій людині можна було робити все. Але робити добре важко, а зле легко. Тому, прийнявши більшовицьку ідеологію за абсолют, наш народ різко почав скочуватися вниз по драбині розвитку-прогресу. А ще в старовину і в середньовіччі було багато людей, які з поміччю Святого Духа переконалися, що смерті такої, як ми часто її розуміємо, немає. Існує тільки той момент або кульмінаційна точка нашого життя в нашому просторі і вимірі, коли ми "переставляємося" в інший простір життя і вимір. Відносно цього великий державний діяч, вчений і філософ Індії Махатма Ганді писав: "Я, не сумніваючись, стверджую, що існування Бога для мене більша очевидність, ніж наша присутність у цьому просторі".
   Народ масово зрікався під дією більшовицького пресу української мови, власної історії, всіляко ганив найвидатніших наших героїв, зрікався віри: дітей не хрестили, діти і дорослі не сповідалися і не приймали Святої Євхаристії, перестали брати церковні шлюби, коляда і вертепи ставали рідкістю, зовсім перестали співати гаїлок біля церкви, зрікалися весільних обрядів. Вже почали соромитися вишивками і народними піснями. Це все незначна частина з того, що дав нам "старший брат", натхненний ідеями ленінізму. Ось цей весь бруд треба негайно з себе зчищати, змивати, освячуватися. Бо це не було самозреченням народу або виявом розумової чи політичної неповноцінності, а як прояв страху перед невиносимим болем і невлаштованістю життя, що застосовували каральні більшовицькі органи під керівництвом партії до тих, хто ставав на захист національних святинь.
   На мою думку, ми повинні почати з того, щоб в нашому серці збудувати храм Господній і національний, а все решта нам додасться. Чому я вважаю, що ми повинні почати з віри? А тому, що творці "наукового комунізму" починали будувати свою ідеологію, а пізніше і державну будову із боротьби проти Бога і віри. В 1871 році Маркс, поздоровляючи паризьких комуністів із встановленням Паризької комуни, писав: "Наш ворог - Бог. Ненависть до Бога - початок премудрості". 

1 2 3 4 5 6 7